Wat we doen

En voor wie

Wat we doen

Big Brothers Big Sisters of Rotterdam is een stichting die een match maakt tussen een kind of jongere (een Little), die om welke reden dan ook wat extra aandacht kan gebruiken, en een volwassen maatje (een Big). Het maatje en het kind spreken elke week met elkaar af, zodat het kind zich (nog) beter ontwikkelt.

Zij kunnen afspreken om met elkaar te praten, te koken, te voetballen of samen iets anders leuks te gaan doen.  

Ons doel is om zoveel mogelijk matches te maken, zodat nog meer Rotterdamse kinderen en jongeren zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen.

Voorstel: Zij spreken samen af om met elkaar te praten en iets leuks te gaan doen. Bijvoorbeeld koken, voetballen of samen naar de speeltuin gaan. Wat zij ondernemen kunnen zij zelf invullen. Het draait uiteindelijk om persoonlijke aandacht, het verbreden van de horizon en om het kind of jongere te motiveren het beste uit zichzelf te halen.

Geschiedenis

Al meer dan honderd jaar zet Big Brothers Big Sisters in Amerika zich in om de perspectieven van kinderen en jongeren te veranderen en hen de mogelijkheid te bieden hun talent te ontwikkelen.

BBBSR is in 1997 opgericht door de gemeente Rotterdam als vernieuwend project binnen het collegeprogramma Opgroeien in Rotterdam. Dit programma had als ambitie om de positie van de jeugd in Rotterdam te versterken. Onder meer door te investeren in experimentele nieuwe vormen om kinderen en jongeren te ondersteunen.   BBBS is in 1904 ontstaan in Amerika. Ernest Coulter, een klerk bij de rechtbank in New York, zag dagelijks kinderen voor de rechter verschijnen die niemand in hun leven hadden die hen hielp bij het aanpakken van hun persoonlijke problemen en behoeftes.

Hij zag in dat een betrokken volwassene deze kinderen zou kunnen helpen en deed daarom een oproep aan vrijwilligers. 39 mannen uit een New York City businessclub omarmden dit idee en boden aan zich als vrijwilliger in te zetten. Dit was het begin van de Big Brothers Movement. In 1912 startte mevrouw William K. Vanderbilt de Big Sisters organisatie. In 1977 fuseerden de Big Sisters organisatie en de Big Brothers Association tot Big Brothers Big Sisters of America, met op dat moment 357 organisaties over het land verspreid. Wetenschappelijk onderzoek “Making a Difference, An impact Study of Big Brothers Big Sisters”, by Joseph P. Tierney and Jean Baldwin Grossman, gepubliceerd in 1995 toonde de effectiviteit van het BBBS mentoring programma. De vraag naar BBBS mentoring buiten Amerika kwam daardoor op gang. In 1998 werd daarom BBBS International opgericht.  Meer dan 100 jaar later blijft BBBS trouw aan de visie van de oprichter. Tegenwoordig is BBBS in alle 50 staten van de VS gevestigd en zijn er BBBS organisaties in 12 landen wereldwijd.