Programma’s

KIES WAT HET BESTE BIJ U PAST

Big Brothers Big Sisters of Rotterdam zet zich sinds 1997 in voor kwetsbare kinderen van 5 tot 18 jaar in Rotterdam. Dit doen wij samen met 170 vrijwilligers. Als vrijwilliger spreek je als Big Brother of Sister wekelijks af met  je “Little” om samen wat leuks te ondernemen. Dit gebeurt op basis van twee verschillende programma’s; het school-based programma en het community-based programma.

Begeleiding vrijwilligers
In beide programma’s word je als vrijwilliger ondersteund door het team van professionals van Big Brothers Big Sisters of Rotterdam. Je kunt dus altijd bij iemand terecht om ervaringen uit te wisselen, tips te vragen of bij te praten. Ook organiseren we intervisieavonden waarbij je met andere vrijwilligers in contact kan komen.

 

 

SCHOOL-BASED PROGRAMMA

Tijdens schooluren beschikbaar?
Wanneer je tijdens schooluren beschikbaar bent zetten we je graag in voor het school-based programma. Ben je niet tijdens schooluren beschikbaar? Meld je dan aan voor het community-based programma.

Bij het school-based programma spreken je Little en jij af op school tijdens schooltijd. Het kind brengt apart van klasgenootjes een uur samen met jou door voor wat extra 1-op-1 aandacht. Wat jullie doen bepalen jullie zelf; samen praten over hoe het gaat op school, lezen, huiswerk maken of knutselen maar ook even naar buiten om te voetballen, behoort tot de mogelijkheden. Met de persoonlijke aandacht die je tijdens dat ene uurtje per week geeft, kan jij ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen van een kind enorm toeneemt. Hoe bijzonder is dat?

 

COMMUNITY-BASED PROGRAMMA

Bij het community-based programma spreek je af met je Little na schooltijd of in het weekend. Jullie gaan samen op pad of spreken bij jou thuis af. Naar het museum of theater is natuurlijk hartstikke leuk, maar dit hoeft echt niet elke keer. Kinderen vinden het vaak ook heerlijk om doodgewone dingen te ondernemen zoals samen koken, gezellig kletsen of buiten voetballen. Wat jullie doen maakt niet uit, het draait uiteindelijk om persoonlijke aandacht, het verbreden van de horizon van een kind en een kind motiveren het beste uit zichzelf te halen!

Big Brothers Big Sisters Capelle aan den IJssel
Wij zijn verheugd dat er per 1 januari 2021 een pilot voor initieel twee jaar is opgestart waarin wij onder het community-based  programma 15 Capelse kwetsbare kinderen 5-18 jaar gaan begeleiden en ondersteunen met een één op één mentortraject.

Voor meer informatie neem gerust contact op of meld je gelijk aan. Je wordt dan uitgenodigd voor een vrijblijvende introductiebijeenkomst.

MEER INFO

OVER ONS

MEER INFO

KIND/JONGERE

MEER INFO

VRIJWILLIGER

MEER INFO

DONEREN

Wat we bereiken

KLEINE STAPJES LEIDEN TOT GROTE RESULTATEN

Met de financiële hulp van de overheid, bedrijfsleven, donateurs, partners, vrienden, matcht Big Brothers Big Sisters kwetsbare en risico kinderen aan betrokken volwassen rolmodellen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die deelnemen aan de programma’s van Big Brothers Big Sisters minder problemen hebben én veroorzaken, betere schoolresultaten laten zien, minder snel in de verkeerde circuits terecht komen, minder snel alcohol of drugs gebruiken, meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid hebben en meer verantwoordelijkheid nemen.

Succes in onderwijs

Ieder kind met een betrokken volwassene om zich heen, zit beter in zijn lijf. Een kind dat aandacht krijgt, dat geprezen wordt om zijn gedrag, dat zich gesteund voelt door iemand die om hem geeft, zal daardoor ook beter presteren. Op school en in zijn of haar omgeving.

BBBS onderzoek wijst uit dat :

  • Littles veel minder spijbelden dan de kinderen op de wachtlijst (zonder Big)
  • Littles zich zelfverzekerder voelden in het maken hun huiswerk
  • Littles hun diploma behaalden en school niet voortijdig verlieten

Kinderen die aanwezig zijn op school, in de klas, en actief bezig zijn met hun schoolwerk, hebben een grotere kans om te slagen. Daarbij hebben de mentoren een grote invloed. Zij laten zien, als maatschappelijke betrokkenen, als rolmodel, dat het belangrijk is om je schooldiploma te halen.

Het vermijden van risicovol gedrag

Wanneer kinderen niet in de problemen raken, functioneren zij beter op school en in hun dagelijks leven. Dit heeft ook een positieve invloed op hun directe omgeving en gemeenschap. Big Brothers Big Sisters helpt de Littles goed van kwaad te onderscheiden en helpt hen hoe zij de juiste beslissingen kunnen nemen.

De impact op jeugdreclassering

Big Brothers Big Sisters weet dat kinderen die niet in aanraking komen met de politie en niet betrokken raken bij gevechten, drugs en alcohol, meer kans hebben te slagen in hun leven. De kinderen met een Big komen minder snel bij hulpverleningsinstellingen terecht en belanden minder snel in de gevangenis.

Iedereen heeft in zijn of haar omgeving wel iemand die hem/haar aangemoedigd heeft als hij/zij extra stimulans nodig had. Iemand die hem/haar aangemoedigd heeft om bijvoorbeeld toch goed zijn best te doen op school als het even tegen zat of die hem/haar bijvoorbeeld heeft leren fietsen. Mentoren bij Big Brothers Big Sisters moedigen kinderen aan. Onze programma’s stimuleren kinderen om een stapje erbij te doen op school, meer zelfvertrouwen te krijgen en hen te helpen betere, sterkere relaties met hun familie op te bouwen.

Community-based programma 

 

Het community-based programma is het traditionele programma van Big Brothers Big Sisters. Dit programma koppelt kwetsbare kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar aan zorgvuldig gescreende vrijwilligers van 21 jaar of ouder. Community-based matches zijn matches waar de vrijwilliger en het kind gedurende tenminste 1 jaar gematcht worden en minimaal één dagdeel per week leuke en interessante activiteiten ondernemen.

Te denken valt aan:

  • Sporten
  • Naar een museum gaan
  • Naar een voorstelling gaan
  • Muziek luisteren
  • Gewoon lekker kletsen
  • Koken

De een-op-een relatie wordt ondersteund door een matchcoördinator die verantwoordelijk is voor de voortgang van de match. Sommige Bigs ontmoeten hun Little in het weekend, andere Bigs zien hun Littles door de week aan het eind van de middag. Iedere match ontwikkelt een schema wat het best bij hen past.

Andere community-based mentoring mogelijkheden

BIG Couple/Koppelmatch
Deze community-based mogelijkheid is bedoeld voor een samenwonend, (echt)paar dat het leuk vindt om samen mentor te zijn voor een kind. Zij ondernemen samen leuke en interessante activiteiten. Het kind kan samen met het “couple” tijd doorbrengen of af en toe met één van de partners.

School-based programma 

Soms is de beste plek om een kind te ondersteunen en hem/haar te helpen alles uit zich zelf te halen, op school.

Het school-based programma voorziet kinderen van het basisonderwijs vanaf 5 tot 13 jaar van een mentor van 18 jaar of ouder die een directe en positieve impact geeft aan het leven van het kind op school.

School-based matches zijn matches die op school plaatsvinden. Gedurende het schooljaar bezoekt de mentor de leerling één tot anderhalf uur per week. Ook al vinden de ontmoetingen op school plaats, het school-based programma richt zich niet alleen op huiswerk en schoolprestaties. Natuurlijk zijn er Bigs en Littles die over school praten, samen huiswerk maken of wat lezen, maar het is ook goed als zij bijvoorbeeld samen gaan voetballen of knutselen. Het gaat er immers om dat er een vriendschap wordt opgebouwd, die de Little voorziet in ondersteuning en inspiratie om het beste uit zich zelf te halen.

Dagelijks ervaren wij bij Big Brothers Big Sisters de positieve impact van vrijwilligers voor kinderen op school.

NOTE Het school-based mentoring programma start altijd aan het begin van het schooljaar.