Negen jaar was ze, toen we eind 2007 onze Little en haar moeder voor het eerst ontmoetten op het kantoor van BBBSR. Best spannend, voor ons alle vier. Maar de kennismaking verliep gelijk al goed en dat is altijd zo gebleven. We zijn nu allemaal twaalf jaar ouder en we kennen elkaar nog steeds. We hebben heel veel lol gehad. In Plaswijckpark, in de zweefmolen op de Parade, in het bos, op het strand… Maar vooral ook thuis. Spelletjes doen, verkleedpartijen, pizza’s maken. Noem maar op. Maar het werd ook serieuzer en er viel ook wel eens een traan. Gesprekken op school, bijles voor het eindexamen vmbo. Soms wel drie  avonden per week. Els rekenen en taal, Frits biologie en maatschappijleer. En met succes! Vervolgens mbo, stage in Londen. Super.

We hebben ontzettend veel van elkaar geleerd. Hanane van ons, maar wij minstens zoveel van haar en haar moeder. Als we samen op pad zijn, vragen mensen wel eens wat we van elkaar zijn. Hoe moet je dat nu uitleggen? Grappend vertellen we dat zij onze leasedochter is zij noemt ons leaseouders. Dat is handig, want die kun je ‘inruilen’. Dat hebben we echter nooit overwogen en dat zullen we ook nooit gaan doen.

Els & Frits


Els en Hanane in Londen, drie jaar geleden.


Frits komt Hanane tegen op Schiphol, waar zij op dat moment stage loopt in de vertrekhal.

Mijn lease-ouders Els & Frits zijn twee geweldige personen. Wij hebben elkaar ontmoet toen ik negen jaar oud was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik heel nerveus was en eigenlijk niet mee wilde met mijn moeder naar het Big Brothers Big Sisters kantoor. Toen ik Els en Frits ontmoette durfde ik niet heel veel te zeggen en deed mijn moeder meer het woord voor mij. Na een tijd daar te hebben gezeten kregen Els en Frits me toch aan het praten door vragen te stellen.  Ik had geen idee waarom ik daar was en ik denk dat ik dat het beste vond, als ik eraan denk. Ik werd na een tijd heel close met Els en Frits en ben dat tot de dag van vandaag nog steeds! Na bijna 13 jaar zie ik hen oprecht als mijn tweede ouders, waarmee ik het leuk en gezellig mee heb. Natuurlijk zijn er momenten geweest, waarbij het niet altijd leuk was omdat ik me best niet deed op school. Maar waar zijn ouders anders voor! Ik ben hen heel dankbaar en de band zal zeker zo blijven.

Hanane