Hoe twee sisters zussen voor het leven zijn geworden

Een nieuw land, cultuur, taal en normen & waarden; voor Little Rihan (19) was dit een paar jaar geleden een ingrijpende verandering. Zij en haar familie vluchtten voor oorlog en kwamen terecht in Nederland. Jaren later kwam Rihan bij Big Brothers Big Sisters of Rotterdam terecht. Ze kon wel iemand gebruiken die met haar activiteiten ging ondernemen, zodat ze echt kon wennen aan haar omgeving. Daar was toen de enthousiaste en goedlachse Big Els. Inmiddels kunnen we gerust zeggen dat dit een hele leuke match is geworden. Dit is het verhaal van twee sisters Els en Rihan.

Een nieuwe “wereld”

Rihan kwam als 13-jarige vanuit Syrië naar Nederland, omdat het daar niet meer veilig was. Als tiener kwam ze in een compleet nieuwe omgeving terecht: “Ik vond het heel fijn om in Nederland te komen want het was in Syrië niet meer veilig, maar soms miste ik thuis ook wel eens. Toen ik Els leerde kennen hielp ze mij echt met wennen, vooral aan de cultuur en taal. Alles was natuurlijk nieuw.” Volgens Els leverde dit ook wel eens grappige verwarring op: “In het begin vroeg ik weleens iets aan Rihan en dan knikte ze ja. Als ik dan vroeg of ze wist wat ik zei moest ze schuld bekennen en toegeven dat ze totaal geen idee had.” Inmiddels vindt Els dat Rihan de Nederlandse taal onder de knie heeft: “Ze sprak eigenlijk al prima Nederlands, maar ze spreekt het nu echt goed.”

Hoe Rihan bij Big Brothers Big Sisters of Rotterdam terecht kwam

Drie jaar nadat Rihan naar Nederland kwam, ontmoetten zij en Els elkaar. Via een vriendin hoorde Rihan dat ze deel kon nemen aan een programma om leuke activiteiten te doen met iemand. Inmiddels kunnen ze met zekerheid zeggen dat ze talloze dingen hebben ondernomen. Van musicals bekijken tot allerlei verschillende musea bezoeken. Rihan vindt eigenlijk alles best om een keertje uit te proberen en Els is creatief genoeg om steeds weer met iets anders te komen. En af en toe is het ook gewoon leuk om thuis op de bank te zitten. “Soms doen we thuis ook gewoon kaarten, maar dat is alleen omdat ik dan Saartje weer kan zien. Dat is de kat van Els” zegt Rihan met een grijns.

Een grote zus voor een grote zus

Als Rihan Els omschrijft zegt ze:” Een spontaan en lief persoon, die ook echt een luisterend oor biedt.” Over Rihan zegt Els vervolgens het volgende: “Rihan is ontzettend nieuwsgierig, slim, werkt hard en is stiekem een beetje eigenwijs. Ze heeft thuis ook een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.” Thuis is Rihan een grote zus van een paar broertjes en zusjes. Sinds haar komst naar Nederland is dat gevoel waarschijnlijk alleen maar gegroeid. Des te fijner dat ze met Els iemand heeft met wie ze kan bijkletsen en haar ei kwijt kan.

Op de vraag hoelang Els en Rihan nog elke week zullen afspreken, hebben ze totaal niet over nagedacht. Rihan is pas begonnen aan een studie en gaat binnenkort al ergens stage lopen. Els daarentegen heeft pas een nieuw huis gekocht en gaat verhuizen. Afspreken zullen ze hoe dan ook elke week blijven doen. “Na 3 jaar kom ik nog steeds bijna elke week bij Rihan thuis. Haar moeder vindt me ook geweldig. Ik ben echt onderdeel van de familie geworden” sluit Els af. In dat opzicht zijn Rihan en Els echt twee zussen geworden. Misschien zelf zussen voor het leven.

Verhaal & foto door: Zakaria Akkouh

Geïnspireerd geworden door het verhaal van Els & Rihan? Meld je dan nu aan om ook Big te worden via deze link en klik hier!